Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

In huis laboratorium

Alle onderzoeken ook in huis
voor een snelle diagnose

In huis laboratorium

Alle onderzoeken ook in huis
voor een snelle diagnose

Laboratorium

Onze kliniek is uitgerust met een ruim laboratorium. Hierdoor zijn wij in staat om een aantal onderzoeken zelf uit te voeren voor een snelle uitslag.

Zijn wij hier niet toe in staat, dan maken wij gebruik van grotere laboratoria zoals dat van de Gezondheidsdienst voor Dieren, Idexx, VMDC Utrecht of Laboklin.

Welke onderzoeken kunnen wij zelf uitvoeren?

Urineonderzoek 

Urineonderzoek wordt uitgevoerd bij verdenking op een urineweginfectie, suikerziekte, slechte nierfunctie, blaasgruis etc.

Bloedonderzoek

Met onze Catalyst One zijn wij in staat binnen 10-20 minuten verschillende bloedwaarden van uw huisdier te bepalen. Vooral handig bij controle van nier-, leverfunctie en controle van bloedsuikergehalte bij diabetes patiënten, ziekte van Addison, schildklierproblemen etc. Mocht er een uitgebreidere screening nodig zijn, dan sturen wij de bloedmonsters door naar Idexx Vetmed laboratorium. Hierbij is vaak de volgende dag de uitslag bekend en kan er snel en adequaat worden opgetreden en een therapie worden ingesteld.

Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels/biopten

In en op de huid van honden en katten kunnen verschillende ectoparasieten, bacteriën en gisten voorkomen die huidafwijkingen veroorzaken. Middels huidafkrabsel en cytologie kunnen we dit eenvoudig controleren en zichtbaar maken onder de microscoop.

Maar ook afwijkende cellen die we middels een aspiratiebiopt hebben verkregen, bijvoorbeeld uit een bultje van een hond of kat, kunnen we met behulp van de microscoop bekijken. 

Bacteriologisch onderzoek van melk en urine

Voor onze melkveehouders kunnen wij melkmonsters onderzoeken. We doen zowel celgetalbepalingen als bacteriologisch onderzoek. Zijn er bacteriën in de melk aanwezig, dan kunnen we tevens bepalen met welk antibiotica de koe behandeld dient te worden voor een goede genezing van het kwartier.

Maar ook urinekweken worden in ons eigen laboratorium onderzocht. Deze kweken worden 24 uur in de broedstoof bij 37 graden bewaard, waarna wij kijken voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn middels een ABG (antibiogram) zodat de juiste behandeling kan worden ingesteld.

Faecesonderzoek

Controle op de aanwezigheid van wormeieren en coccidiën in de mest kan bij koeien, paarden en schapen is belangrijk om een goed advies betreffende ontworming te geven. Dit kan in ons eigen laboratorium worden uitgevoerd, de uitslag is dezelfde dag bekend. Zie voor meer informatie: paard, hond, rundvee, schapen.

Terug naar Praktijk