Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Konijnen en voeding

Konijnen en voeding

Een konijn is een herbivoor, dat betekent een planteneter. Ze hebben een zeer gevoelig, uitgebalanceerd darmstelsel. Verkeerde voeding kan snel gezondheidsproblemen veroorzaken. Ze hebben behoefte aan plantaardige voeding met veel vezels.

De basis

De ideale voeding voor het konijn bestaat uit 80% hooi, 10-15% groente en kruiden, 2-5% droogvoer en minder dan 1% aan snoepjes.

Hooi bevat veel vezels, dit mogen ze onbeperkt hebben. Stro heeft bijna geen voedingswaarde en bij teveel stro eten kunnen konijnen verstopt raken. Eet je konijn niet graag hooi dan is het misschien een tip om door het hooi wat kruiden te mengen (bijv. basilicum, kamille of tijm) of speciaal hooi met kruiden te kopen.
Geef je konijn geen vers brood, crackers, haver etc. Hiervan kunnen ze aan de diarree raken en zelfs een chronisch probleem aan overhouden.

De tanden van uw konijn

Hooi en vers groen vormen de basis en moeten daarom wel voldoende aanwezig zijn. Het is belangrijk dat het konijn zoveel mogelijk kan knagen om zijn tanden te slijten, een goede spijsvertering heeft en dat het konijn de hele dag wat te doen heeft. Geef bij voorkeur pellet brokken en geen gemengd voer. Het konijn wordt dan kieskeurig en eet alleen de lekkere dingen. Om zijn tanden te slijten is het mogelijk om aan wilgen-, appel- of hazelnoot- of berkentakken te knabbelen.

Water

Een konijn moet onbeperkt water tot zijn/ haar beschikking hebben. Denk eraan om het water elke dag te verversen en schoon te houden bij warme dagen. Daarnaast kunt u bij vorst ervoor zorgen dat het konijn geen te koud of bevroren water in het bakje/ flesje heeft zitten.

Groenten en fruit

Konijnen mogen kleine hoeveelheden groenten hebben. Pas wel op met knolsoorten, deze kunnen voor gasvorming zorgen waarna het konijn zich ziek gaat voelen. Daarnaast is teveel fruit ook niet aan te raden dit heeft een hoog suikergehalte waardoor er gas of diarree kan ontstaan.

Wanneer u nog vragen heeft over voeding van konijnen kunt u ons bereiken op 0543 - 512 124.