Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Ontworming van uw paard(en)

Ontworming van uw paard(en)

De zomertijd is ingegaan en dus is het tijd om te denken aan de mestonderzoeken van uw paard(en). De aangewezen maanden voor onderzoek zijn maart/april, juni en september.

Waarom mestonderzoek?

Zo voorkomen we dat er onnodig ontwormingsmiddelen worden toegediend en daardoor verkleinen we de kans op resistentie tegen het middel.

Najaarsontworming

Zonder mestonderzoek mogen wij geen ontwomingsmiddel afgeven. Een uitzondering is in het najaar, vanaf de eerste vorst. Dit doen we i.v.m. de horzels die door vorst aan de grond gedood worden en daardoor de heropname van eitjes niet meer mogelijk is. Vanaf het voorjaar beginnen de larven in de maag actief te worden en weer los te laten, dus ontwormen voor die tijd is belangrijk om uitscheiding in de mest te voorkomen.

Let op! U krijgt alleen de najaarsontworming mee, zonder mest in te leveren, indien u gedurende het jaar minstens 1 keer mest heeft ingeleverd van uw paard voor een wormenonderzoek.

Drachtige merries

Wij adviseren minstens 2 weken voor de uitgerekende datum mestonderzoek van uw merrie te laten doen. Veulens eten namelijk mest van de merrie ter ondersteuning van hun darmflora. Dit kan dus vroeg leiden tot een wormbesmetting bij het veulen indien de merrie besmet is.

Veulens

Veulens zijn erg gevoelig voor bloed- en spoelwormen. Ons advies is daarom om de eerste ontworming op 1 maand leeftijd te doen tegen de bloedworm. Daarna is ontworming op 2 en 4 maand leeftijd belangrijk tegen de spoelworm

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de praktijk (0543 - 51 23 85).