Elk jaar hebben veel honden en katten last van het afsteken van vuurwerk rondom oudejaarsavond. Mocht uw huisdier er last van hebben probeer dan dit probleem te vermijden. Ga indien mogelijk met uw huisdier naar een vuurwerkvrije locatie. Of breng hem naar een goed pension waar hij het prettig vindt en waar geen vuurwerk afgestoken zal worden. Mocht dit niet mogelijk zijn zorg er dan voor dat u op tijd naar de dierenarts gaat voor een advies over het behandelen van vuurwerkangst.
Thuisblijven op oudejaarsavond
Als u denkt dat de kans bestaat dat er vuurwerk zal worden afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat een andere volwassene in huis is. Laat nooit een hond of kat alleen, die mogelijk een zeer angstige of fobische reactie op het afsteken van vuurwerk zal hebben.
Hang eventueel borgen bij de ramen en deuren met het verzoek aan mensen om zo ver mogelijk bij uw huis vandaan te blijven met de reden waarom bijvoorbeeld “hond/kat ernstig bang voor vuurwerk; wegblijven a.u.b”.
Ook kunt u in de dagen voor vuurwerk evenementen uw buren informeren dat uw hond of kat enorm last heeft van vuurwerk en hen verzoeken geen vuurwerk af te steken in de achter- of voortuin. Helaas zal in sommige gevallen een dergelijk verzoek mensen juist aanmoedigen om vervelend te doen. Mocht u dit van te voren vermoeden volg dan dit specifieke advies niet.
Uitlaten op oudejaarsavond
Zorg dat u uw hond op tijd uitlaat op oudejaarsavond. Laat uw hond altijd aangelijnd zodat hij of zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt. Als uw hond wegrent wordt zijn/ haar gedrag intern (in de hersenen) beloond. Dit noemen we zelfbelonend gedrag. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsavond; houd ze altijd binnen.
Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden maar ook de lichtflitsen van afgestoken vuurwerk. Laat wel wat lampen branden en zet de radio en/of televisie aan. Mocht u zelf van het geluid van afgestoken vuurwerk schrikken, zorg dat u snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan uw huisdier.
Kalmerende middelen
Sommige dieren hebben angstremmende medicatie nodig ook als ze in behandeling zijn geweest tegen vuurwerkangst. Geef uw hond of kat zijn/ haar medicatie op tijd. Beter te vroeg dan te laat!
Wij adviseren dan ook om op tijd bij ons te laten weten dat uw hond of kat last heeft van vuurwerkangst.
Andere hulpmiddelen
Het is ook mogelijk om andere hulpmiddelen te gebruiken om prikkels zoveel mogelijk te voorkomen.
Er zijn oordoppen/ koptelefoons op de markt van het met Mutt Muff. Dit zijn oordoppen/koptelefoons die speciaal ontwikkeld zijn voor honden. Daarnaast bestaan er ook speciale brillen voor honden die zoveel mogelijk prikkels van het vuurwerk voorkomen. Gebruik dit soort artikelen niet zomaar bij uw hond, laat uw huisdier hier op de juiste manier aan wennen.
Een andere manier om uw hond te helpen als hij last heeft van vuurwerkangst is het gebruik van een ’thunder’ shirt. Dit shirt heeft zijn werking door het geven van een constante en gelijkmatige druk om de borst van het dier. Denk hierbij aan het inbakeren van baby’s. De juiste maat is belangrijk. We meten de borstomvang op.
U kunt het shirt naast oud en nieuw ook gebruiken voor onweer, autorijden etc.
Als uw hond in paniek raakt
Als uw hond in volledige paniek raakt, aai hem/ haar dan niet want dat kan tot opwinding en beloning leiden. In plaats van uw hond te aaien, houdt u hem/ haar stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseert u hem/ haar met lange/ diepe handbewegingen. Maar let op een hond die echt weg wil, kan gaan bijten als u hem/ haar wil tegen houden. Ken uw hond. Probeer niet een angstige kat die in paniek is, vast te houden. Mocht de kat bij u op schoot willen zitten, dan kan dat.
U hoeft uw hond of kat niet te negeren als hij/ zij angst vertoont. Probeer om de hond naar zijn/ haar veilige plek te brengen en praat tegen hem/ haar op een rustige, kalmerende, normale manier. Als het dier fysiek contact zoekt en daarvan rustiger wordt, bied dat dan ook aan. Laat de hond lekker tegen u aanliggen of de kat bij u op schoot komen, als hij/ zij daar behoefte aan heeft. Probeer het dier af te leiden door te spelen of andere leuke dingen.
Vergeet natuurlijk niet uw huisdier royaal te belonen als hij/ zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken en uw hond rustig blijft of even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.
Hopelijk heeft u wat aan deze informatie en komen u en uw huisdier zorgeloos oud en nieuw door.
Voor vragen of wanneer u een afspraak wilt maken voor eventueel advies rondom vuurwerkangst bij uw hond en/ of kat dan kunt u ons tijdens onze openingstijden bereiken op 0543 - 512 124.