Diergeneeskundig Centrum Winterswijk 0543 - 51 23 85

Behandelingen konijn & cavia

Behandelingen konijn & cavia

  • Castratie konijn
  • Sterilisatie voedster
  • Castratie cavia
  • Blaasstenen

Castratie konijn

Castratie konijn

Konijnen zijn op een leeftijd van 3,5 maand geslachtsrijp en kunnen zich vanaf dat moment voortplanten.

Op een leeftijd van 5-8 maanden kan uw konijn ‘sproeigedrag’ gaan vertonen, onder andere om zijn territorium af te bakenen. Lopen konijnen los in huis, dan sproeien ze ook op kleding, schoenen etc. Dit gedrag is vergelijkbaar met het sproeien van katers, wat een ieder wel bekend zal zijn. Dit territoriale gedrag kan het konijn ook vertonen in het hok. Hij wordt agressief als er iemand in het hok komt, bijvoorbeeld bij het plaatsen van de voerbak. Buiten het hok zal het konijn dit agressieve gedrag niet vertonen, het gedrag is geheel hormonaal gestuurd.

Heeft u twee konijnen van hetzelfde geslacht dan kan het zijn dat ze vanaf een leeftijd van 3-8 maanden ineens gaan vechten, terwijl ze dat daarvoor niet deden.

Alle reden om het konijn te castreren. Dit kan men het beste doen op een leeftijd van 5-6 maanden. Een aantal weken na de operatieve ingreep kan men de dieren weer samen huisvesten. Gedurende deze weken moeten de konijnen elkaar wel kunnen zien en ruiken om niet van elkaar te vervreemden.

Voor & na de operatie

Het konijn hoeft voor de operatie niet te vasten! Konijnen kunnen namelijk niet braken.

Voor de behandeling zal het konijn een injectieanesthesie in de oorvene toegediend krijgen. Afhankelijk van de aard en duur van de ingreep, zal zij aanvullend gasnarcose krijgen. Ze krijgen wel altijd zuurstof tijdens de ingreep.

Na de operatie zal het konijn warm worden weggelegd, krijgt het een injectie om de narcose weer ongedaan te maken en zullen wij ervoor zorg dragen dat zij snel weer op de been is. Wil uw konijn nog niet direct zelf eten, dan geven wij haar vloeibare voeding.

Voor u zal thuis de zorg beginnen.

De operatie

Bij de operatie van de rammelaar worden beide testikels verwijderd door een klein sneetje in de balzak te maken.

Een kleine hechting zal het kleine wondje weer sluiten. De rammelaar kan na de ingreep nog een paar weken dekken.

Sterilisatie voedster

Sterilisatie voedster

Waarom steriliseren?

Konijnen zijn op een leeftijd van 4-6 maanden geslachtsrijp en kunnen zich vanaf dat moment voortplanten. Een aangezien een konijn bijna het hele jaar door vruchtbaar is, kan zij veel nestjes voortbrengen.

Vanaf deze leeftijd kan een konijn ook territoriaal gedrag gaan vertonen. Dit uit zich onder andere in ‘sproeigedrag’ om hun territorium af te bakenen. Lopen konijnen los in huis, dan sproeien ze ook op kleding, schoenen etc.) Dit gedrag is vergelijkbaar met het sproeien van katers, wat een ieder wel bekend zal zijn.

Dit territoriale gedrag kan zich ook uiten in agressief gedrag. Zowel naar andere konijnen als naar mensen. Bijvoorbeeld als u in het hok de voerbak plaatst. Buiten het hok zal het konijn dit agressieve gedrag niet vertonen, het gedrag is geheel hormonaal gestuurd.

Preventie van ongewenst gedrag, nakomelingen en baarmoederkanker!

Naast de hierboven vermelde redenen om uw voedster te laten steriliseren is er nog een hele belangrijke reden nl:

  • Preventie baarmoederkanker
    Namelijk 75% van de vrouwelijke konijnen ontwikkelen op een leeftijd van 6-7 jaar baarmoederkanker. Deze aandoening van de baarmoeder is in de meeste gevallen kwaadaardig en uiteindelijk dodelijk voor het konijn. Door middel van een castratie tussen 6 maanden en 2 jaar leeftijd voorkomt men het ontwikkelen van deze ziekte.
  • Preventie schijnzwangerschap
  • Preventie baarmoederontsteking

Voor & na de operatie

Het konijn hoeft voor de operatie niet te vasten! Konijnen kunnen namelijk niet braken.

Voor de behandeling zal het konijn een injectieanesthesie in de oorvene toegediend krijgen. Afhankelijk van de aard en duur van de ingreep, zal zij aanvullend gasnarcose krijgen. Ze krijgen wel altijd zuurstof tijdens de ingreep.

Na de operatie zal het konijn warm worden weggelegd, krijgt het een injectie om de narcose weer ongedaan te maken en zullen wij ervoor zorg dragen dat zij snel weer op de been is. Wil uw konijn nog niet direct zelf eten, dan geven wij haar vloeibare voeding.

Voor u zal thuis de zorg beginnen.

De operatie

Bij de operatie van de voedster wordt de buik geopend.

Zowel de eierstokken als de baarmoeder worden verwijderd (dit in tegenstelling tot honden en katten, waarbij we alleen de eierstokken verwijderen).

De buik wordt vervolgens weer gesloten en de huid wordt zo gehecht, dat er aan de buitenzijde geen hechtingen zichtbaar zijn. Hierdoor zal de wond snel genezen.

Sterilisatie of castratie

Bij de sterilisatie verwijderen we zowel eierstokken als baarmoeder. In werkelijkheid voeren we dus een castratie uit. Castratie staat voor het verwijderen van de hormoonproducerende organen.

Nestblijvers of Nestvliegers

Konijnen zijn in tegenstelling tot cavia’s nestblijvers. Jonge konijntjes zijn bij de geboorte kaal en blind, en wegen 30 tot 35 gram. Na tien dagen gaan de ogen open en ze worden 28 dagen lang gezoogd voordat ze het nest verlaten.

Castratie cavia

Castratie beer

De castratie bij een cavia kan vanaf 4 maanden leeftijd worden uitgevoerd.

Ook cavia’s kunnen ‘sproeien’. Net als katers. Vaak is dit hormonaal gestuurd en kunt u dit voorkomen door de beer te laten castreren. Een andere reden kan zijn dat u een beer en een zeug heeft en niet elke 30 dagen een worp met kleine cavia’s.

Voor & na de operatie

Een cavia hoeft niet te vasten voor de ingreep. Als u hem in de ochtend naar de kliniek brengt, vragen wij u altijd om zijn eigen voer en wat hooi mee te nemen, zodat hij bij ons in de opname zijn vertrouwde kostje kan eten.

Voor de operatie krijgt hij een narcose-injectie in de spieren. Tijdens de ingreep krijgt hij zuurstof, en indien gewenst isofluraan toegediend.

Na en tijdens de operatie wordt zijn lichaamstemperatuur op peil gehouden en zorgen wij voor extra zuurstof. Met een injectie voor de pijn proberen we de recovery zo goed mogelijk te laten verlopen.

Indien hij na de operatie niet snel genoeg zelf gaat eten wordt hij door één van onze paraveterinairen dwang gevoerd.

De operatie

Zodra de cavia slaapt wordt het scrotum (de balzak) geschoren en goed gewassen en gedesinfecteerd.

De cavia wordt bedekt met een steriele operatiedoek en de operatie kan beginnen.

Er wordt een klein sneetje gemaakt over de beide testikels heen door de balzak om zo de testikel te verwijderen. Het sneetje in de balzak wordt gehecht met een oplosbare hechting.

Nestvlieders

De draagtijd van de cavia is gemiddeld 66 à 68 dagen. De jongen komen al aardig rijp ter wereld; hun ogen zijn open en ze hebben een volledige vacht en tanden. Echte nestvlieders; in de natuur wordt van de jongen verwacht dat ze meteen met de groep mee kunnen lopen. De zeug heeft twee tepels, dat lijkt niet genoeg voor de 2–4 jongen maar als er voor de zeug genoeg voedsel is, kan ze vier jongen prima zogen. De jongen zijn door hun rijpheid ook maar kort van moedermelk afhankelijk.

Blaasstenen

Blaasproblemen

Onze cavia’s en konijnen kunnen rode urine hebben zonder dat dit betekend dat ze blaasproblemen hebben. Deze rode kleur kan veroorzaakt worden door bepaalde bestanddelen in het voer.

Alleen met behulp van een urineonderzoek kunnen we uitmaken of de rode kleur het gevolg is van bloed in de urine.

Bloed in urine

Bloed in de urine van uw cavia of konijn kan een teken zijn van een blaasontsteking. Vaak wordt er dan een antibiotica kuur voorgeschreven. Blijven de klachten echter aanwezig dan is een röntgenfoto of een echo vaak de aangewezen manier om vast te stellen of er stenen in de blaas aanwezig zijn.

Deze kunnen dan operatief worden verwijderd. Vaak zijn het calciumoxalaat stenen die het gevolg zijn van te veel calcium in het rantsoen van uw konijn of cavia. Het is dus zinvol om samen met uw dierenarts naar dit rantsoen te kijken en dit aan te passen.

Operatie

Voor de operatie hoeft uw konijn of cavia niet nuchter te zijn. Wij adviseren u eigen hooi en krachtvoer mee te nemen zodat wij uw konijn/cavia tijdens de opname zijn eigen voer kunnen aanbieden.

Na een injectie met narcosemiddel wordt de buik van uw cavia/konijn geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. De buik wordt vervolgens geopend, de blaas wordt geopend en de stenen worden verwijderd. Vervolgens worden de blaas, de buikwand en de huid weer gesloten.

Met een goede pijnstiller kan uw cavia/konijn weer wakker worden in een verwarmd hok met wat extra zuurstof.

Mocht hij/zij niet snel genoeg zelf eten dan geven wij critical care dwangvoeding.

Terug naar behandelingen
Terug naar Gezelschapsdieren konijn & knaagdieren