Een gezond gebit zorgt voor een gezonde hond
Eén op de drie honden ouder dan 3 jaar heeft al tandplaque en/of tandsteen. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met een goede gebitsverzorging. Dit kan variëren tussen zelf de tanden van uw hond poetsen tot een professionele gebitsreiniging op de kliniek.
Het hondengebit
Onze honden worden geboren met een melkgebit. Dit bestaat uit snijtanden, hoektanden en een aantal kiezen. Op de leeftijd van ongeveer 12-14 weken zal dit melkgebit plaats maken voor het blijvende gebit van de hond. De meeste honden zijn op een leeftijd van 6 maanden klaar met wisselen en hebben dan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren.
Aangezien het voor de gezondheid van de hond belangrijk is dat het gebit sterk en gezond blijft adviseren wij iedere pup-eigenaar op jonge leeftijd te starten met het poetsen van de tanden van zijn of haar hond. Hierdoor went de hond aan de handeling en kun je als eigenaar het gebit goed inspecteren en het wisselen in de gaten houden. Laat een pup niet op al te hard speelgoed bijten, want beschadiging van melktanden kan vervelende gevolgen hebben voor het blijvende gebit.
Wat voor problemen kunnen we tegen komen?
- Locatie en grootte van de praktijk: afhankelijk van de locatie van de praktijk zal het pand goedkoper of duurder zijn. Ook de grootte van het pand is van invloed: onze praktijk heeft een ruime opvang en een aparte operatiekamer. Wij zullen dan ook andere tarieven berekenen dan een dierenarts die na afloop van het spreekuur de dieren op de behandeltafel opereert.
- Inrichting en apparatuur: onze praktijk investeert in moderne apparatuur zoals digitale röntgen, echografie met kleurendoppler, bloedanalyseapparatuur, celgetalmeter, gasnarcose, infuuspompen etc. Deze investeringen gaan gepaard met hogere kosten en dure onderhoudscontracten en verzekeringen. Bij een routine-ingreep zal het verschil u niet of nauwelijks opvallen, als uw dier ziek is of onder narcose wordt gebracht zal dit veel voordelen bieden.
- Er ontbreken een aantal elementen.
- Door een afwijkende schedelvorm, bijvoorbeeld een korte neus (brachycephaal) is er te weinig ruimte voor alle kiezen, waardoor deze draaien of naast elkaar komen te staan.
- Er is een te lange bovenkaak (overbeet) of onderkaak (onderbeet).
- Er zijn persisterende melk(hoek)tanden doordat het wisselen niet goed verloopt.
- Er is een afwijkende stand van één of meerdere elementen.
- Er is tandplaque aanwezig en daardoor ontsteking van het tandvlees (gingivitis).
- Er is tandsteen aanwezig en daardoor ontsteking van het tandvlees en de hond stinkt uit zijn bek.
- Er zijn losse tanden of kiezen.
- Er zijn kapotte kiezen aanwezig.
Kortom, er kunnen zich veel problemen voordoen in de bek van de hond. Die sporen we vroegtijdig op als u op de kliniek komt voor de jaarlijkse controle en als u zelf regelmatig in de bek van uw hond kijkt kunt u daar ook een rol in spelen.
Wat kunnen we er aan doen?
Een meeste van bovenstaande problemen kunnen we verhelpen tijdens een professionele gebitsreiniging.
Hierbij wordt alle tandplaque verwijderd, worden losse tanden en kiezen chirurgisch verwijderd en wordt, indien mogelijk, het tandvlees weer gehecht. Dit zal de genezing bespoedigen. Als laatste worden de elementen gepolijst. Hierdoor wordt het tandenoppervlak weer glad en extra schoon.
De kosten van deze behandeling zijn van veel factoren afhankelijk zoals de leeftijd en gezondheid van uw dier, zullen er wel of geen elementen getrokken moeten worden, zijn er foto’s nodig om te bepalen of er elementen getrokken moeten worden.
Wilt u toch graag vooraf een indicatie, dan is een bezoek aan de kliniek met uw dier voorafgaande aan de behandeling nodig om bovenstaande zaken te bekijken.
Heeft u vragen bel ons 0543 ‑ 51 23 85.
Extractie kiezen
Voor het trekken van kiezen bij de hond is het vaak noodzakelijk de kies door midden te zagen. Dit doen wij met een high speed boortje, vergelijkbaar met de boren van uw tandarts. Hierdoor kunnen we die kies makkelijker verwijderen.
"Onze hond had een stukje van zijn kies los zitten. Daar kwamen we achter tijdens zijn jaarlijkse controle. Nu is de kies eruit en heeft hij er geen last meer van."
Baasjes Storm