Patiënt van de maand

Januari 2017: Hond Wolf

Wolf is een Sheltie van 8,5 jaar oud. Eind oktober heeft hij een kleine aanvaring gehad met een andere hond. Door zijn mooie volle vacht werden de kleine bijtwondjes eerst niet opgemerkt. Na enkele dagen kwam er ontstekingsvocht vrij en na het scheren van de plek zagen we dat er helaas meer schade was ontstaan dan verwacht. Uitwendig waren er slechts 2 kleine gaatjes te zien maar onderhuids was de huid losgescheurd van het onderliggende weefsel. Er was een grote bloeduitstorting te zien en de dagen erna bleek deze huid inderdaad af te sterven. Er volgde een intensieve wondbehandeling en begin januari was de wond mooi genezen en verdere behandeling niet meer nodig.

                                                                             

 

December 2016: cavia Pip

Pip is patiënt van de maand! Pip is een zeugje (vrouwelijke cavia) van 3,5 jaar. Ze kwam op consult vanwege een afwijkend oog; haar rechter oog puilde uit en was pijnlijk. Het reageerde niet op behandeling met antibioticum en ontstekingsremmers, Pip kreeg er meer last van. Daarom werd besloten het oog te verwijderen. De operatie is goed verlopen en na een korte herstelperiode is Pip weer helemaal de oude.
Op de linker foto ziet u duidelijk dat het oogje afwijkend is. Op de rechterfoto hebben wij het oogje verwijderd, de oogleden gesloten en het ziet er eigenlijk helemaal niet eng uit.
November 2016: hond Twister
  Twister is een vrolijke Caïrn Terrier van 1 jaar oud. Op 10 september j.l. werd Twister met spoed bij ons op   de praktijk gebracht na te zijn aangereden door een auto. Ernst Jan had deze zaterdagochtend spreekuur. De linker achterpoot vertoonde ernstige wonden. Op meerdere plekken was de huid namelijk volledig verdwenen. De huiddefecten konden niet gehecht worden. Daarom werd er besloten werd om de wonden zeer grondig te reinigen en met verbanden te gaan behandelen.  Antibiotica en pijnstillers werden gegeven om de infectie en de pijn te bestrijden. Twister kwam meermaals in de week voor verbandwissel. In de loop van de genezing werd er voor verschillende verbanden gekozen, afhankelijk van hoe de wond eruit zag (bv zilververband).  Na een zeer intensieve behandelingsperiode van 9 weken was het op 12 november zo ver dat het verband eraf mocht en dat Twister ontslagen is van verdere behandeling. Twister maakt het goed en kan de poot weer normaal gebruiken.

September 2016: cavia Eunji 
                                                                                                                                                                        
Eunji kwam begin mei bij ons op de praktijk. Eunji is een vrolijke vrouwelijke cavia. Ze zat niet helemaal lekker in haar vel, piepte wat meer en er werd bloed gezien in haar hok. Gelukkig at ze wel goed. Na het palperen van de buik, bleek dat Eunji last had van haar urineblaas. Hierbij begon zij duidelijk te piepen. Met het maken van een echo van haar blaas werd duidelijk wat er aan de hand was; Eunji had blaasstenen. Het was mogelijk dat ze deze blaasstenen zelf uit kon plassen. Ze kreeg pijnstillers maar na 2 weken zaten de steentjes helaas nog steeds in de blaas. In overleg met de eigenaar werd besloten om Eunji te opereren. Tijdens de operatie werden diverse steentjes en gruis uit de blaas verwijderd.Bij knaagdieren en konijnen is het belangrijk om te voorkomen dat het maagdarm-kanaal stil komt te liggen. Dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, mag een cavia niet vasten voor de operatie. En zodra Eunji wakker was uit de narcose zijn we begonnen om haar te voeren met een vezelrijk papje. Eunji knapte in de dagen na de operatie goed op en heeft nu bij het plassen geen klachten meer. 

 

Juni 2016: hond Silver
Silver is een American Bully dame van ruim 2 jaar oud. Half april kwam zij voor een drachtigheidsecho; goed nieuws want ze was drachtig! Er werden meerdere vruchtjes gezien. Half mei was Silver hoog drachtig en bezig met het werpen (de bevalling), één pup werd geboren maar ondanks frequent persen kwam er geen tweede pup. Het persen werd minder maar we wisten dat er nog meer pups in moesten zitten. Ook een injectie om de weeën sterker te maken had geen effect. Er werd besloten tot een keizersnede. Door middel van 2 snedes in de baarmoeder werden 12 pups ter wereld gezet, waarvan er helaas één al overleden was. Nadat de baarmoeder en buik weer netjes werden gesloten gingen de overige 11 pups al snel samen met Silver naar huis, waar ze werden herenigd met de eerste pup.

Moeder en pups maken het goed. Hieronder een foto van het kleurrijke nest.


Mei 2016: kat Kayra 

Kayra kwam bij ons op het spreekuur omdat zij last had van haar ogen. Kayra is een 9 maanden oude Europese Korthaar.
Ze deed dit sinds kort en de vraag was natuurlijk waarom ze dit deed. Het onderzoek was nog niet zo gemakkelijk omdat zij haar ogen ontzettend strak dicht kneep. Toen we de ogen goed konden bekijken, hebben we een fluor test uitgevoerd. Deze test laat beschadigingen op het oog zien en deze kleuren dan fel groen. Na een paar minuten, kleurde er niks groen op. Er zat dus geen beschadiging op het oog. Maar wat was het dan wel? Na goed kijken bleken de haren van haar oogleden in haar ogen te prikken, Dit noemen we entropion. Nu we dit wisten, konden we iets voor haar doen en hebben we onder narcose een ooglidcorrectie uitgevoerd. Een week later gaat het helemaal super met Kayra en kan ze weer lekker rond kijken met het mooie weer!

 
April 2016: hond Bon

Bon is een prachtige volwassen Basset Fauve de Bretagne reu. Hij kwam op 17 december voor een gewichtscontrole op de praktijk, maar bleek met zijn 17.9 kg te zwaar te zijn. Voor zijn gezondheid was het dus beter om een paar kilo’s af te vallen. Er werd gestart met het voeren van de Hill’s metabolic dieetvoeding (zie onderstaand artikel over deze voeding). De eerste week werd het voer gemengd met de oude brokken van Bon, de overschakeling verliep zonder problemen. De eigenaar van Bon was al snel tevreden over het voer; Bon at het erg goed en hij was bij zijn eerste weegmoment op 9 januari al 1.2 kg afgevallen. Qua beweging werd niks aangepast, wandelen deden ze altijd al veel. We hebben het baasje van Bon het advies gegeven om de tussendoortjes tijdens zijn wandelingen te vervangen door de metabolic brokjes en dat van zijn dagelijkse portie af te halen, dit vond ze erg handig. Een klein minpuntje is dat Bon nu meer gefocust is op ander voedsel dan voorheen. In de beginperiode na het overschakelen kreeg Bon geen andere tussendoortjes.
Op dit moment krijgt Bon af en toe wat lekkers maar dankzij de speciale voeding blijft hij mooi op gewicht. Bon ziet er weer super uit en zijn nieuwe gewicht is veel beter voor zijn gezondheid. Nu Bon in totaal 5.25 kg afgevallen is lijkt hij buiten nog actiever dan voorheen.

 

 

Maart 2016: hond Banjer

De patiënt van deze maand is hond Banjer! Banjer is nu 5 maand oud maar kwam bij ons op de praktijk toen hij pas 8 weken oud was. Hij plaste veel kleine beetjes. Na onderzoek bleek dat er bloed in zijn urine zat. Door middel van een antibioticumkuur werd de blaasontsteking behandeld, maar Banjer verbeterde niet. Hij werd zelfs wat slap en futloos. Er werd besloten om een echografisch onderzoek van de urinewegen uit te voeren. Bij dit onderzoek werd er in de urineblaas een blaassteen aangetroffen. Dit was dus de oorzaak dat Banjer zoveel kleine plasjes deed. Aangezien het voor de behandeling belangrijk was om te weten welke blaassteen het betrof werd er verder onderzoek gedaan. Door de resultaten van het urineonderzoek, de zichtbaarheid op echo en de onzichtbaarheid van de steen op een röntgenfoto te combineren ontstond het vermoeden van een uraatsteen. Dit type blaassteen komt niet vaak voor en er kan een specifieke oorzaak voor bestaan: een levershunt!

Bij een levershunt wordt het bloed uit o.a. de darmen langs de lever geleid i.p.v. door de lever. Hierdoor kan de lever de giftige stoffen (zoals ammoniak) die vanuit de darm zijn opgenomen niet uit de bloedstroom verwijderen waardoor ze in het lichaam opstapelen. Door middel van ammoniak bepaling in een bloedmonster werd ons vermoeden nogmaals bevestigd. Na verwijzing naar een specialist werd de diagnose vervolgens d.m.v. echografisch onderzoek onomstotelijk gesteld als zijnde levershunt. Inmiddels is Banjer door een team van specialisten succesvol geopereerd aan de levershunt en de blaassteen. Banjer heeft de operatie goed doorstaan en de vooruitzichten zijn rooskleurig.

Februari 2016: hond Rakker

Rakker is een 10 jarige Jack Russel Terrier. Hij kwam bij ons op de praktijk voor zijn jaarlijkse vaccinatie. Tijdens het lichamelijke onderzoek zagen we dat zijn snijtanden keurig schoon waren, echter bij verder onderzoek van zijn bek viel op dat zijn kiezen er niet zo goed aan toe waren; erg veel tandsteen en voedselresten. Het verradelijke was dat zijn snijtanden er keurig uit zagen, maar uitgebreid onderzoek blijkt weer erg belangrijk. In overleg met de eigenaar hebben we besloten om Rakker onder narcose te brengen voor een professionele gebitsbehandeling. Rakker kreeg eerst zijn narcose, waardoor hij lekker ging slapen. Daarna hebben we zijn kiezen en tanden helemaal schoongemaakt. Helaas bleken de kiezen teveel aangetast waren en deze eruit moesten worden gehaald, het tandvlees was teveel opgetrokken en deze elementen zaten los. De ingreep verliep goed en Rakker was snel wakker na zijn narcose, reden om weer mee naar huis te mogen gaan. De volgende dag werden we door zijn baasje gebeld met de mededeling dat het al erg goed ging met hem. Een week later kwam hij voor controle en zag het er prachtig uit. Hij at prima zijn brokken, had geen ontstekingen en het tandvlees was prachtig aan het herstellen.
Als we hadden besloten om de kiezen niet te trekken, zou Rakker er nog steeds last van hebben gehad.

Januari 2016: Hond Barrels

Barrels is een Shar-pei reu van 6 jaar oud. De tong van een Shar-pei heeft meer pigment / kleuring dan de meeste andere rassen. Hij had een donkergekleurd bobbeltje op zijn tong van ongeveer 2 cm (zie de blauwe cirkel in de afbeelding). Om dit goed te kunnen onderzoeken ging Barrels onder narcose. Er werden met een naaldje cellen uit de dikte gezogen en op een objectglaasje aangebracht. Dit noemen we een aspiratiebiopt. Na kleuring kunnen de cellen onder een microscoop onderzocht worden. Bij Barrels werd hiermee een maligne melanoom gediagnosticeerd. Dit is een kwaadaardige tumor van huidcellen die in dit geval dus ook gepigmenteerd waren. De tumorcellen kunnen gaan uitzaaien en elders in het lichaam problemen geven. Op de foto van zijn borstholte werden geen aanwijzingen voor uitzaaiingen gezien.
Er werd besloten de tumor chirurgisch te verwijderen. Daarbij werd een stukje van de tong weggenomen. Gelukkig kan een hond hier goed mee leven, als het moet kan zelfs wel 1/3e van de tong verwijderd worden zonder dat dit problemen geeft voor de hond. Het is nu ongeveer 4 weken geleden dat Barrels geopereerd is en het gaat heel goed met hem. Ook direct na de operatie heeft hij geen problemen gehad met eten of drinken.

      

December 2015: Kat Poezzel

Afgelopen maand kregen we Poezzel op het spreekuur, een 1,5 jaar oude gecastreerde kater. Sinds 1 dag was hij ziek, flink ziek. Hij wilde niet eten en drinken en was zo wankel dat hij om viel, hij leek wel een beetje dronken. Tijdens het lichamelijk onderzoek werden verder geen afwijkingen gevonden. Uit het bloedonderzoek bleek dat er een probleem was met zijn lever.

De lever ontvangt al het bloed uit de maag, darmen, milt en alvleesklier. In dit bloed zitten verteerd voedsel, afvalstoffen en andere stoffen zoals eventuele medicijnen. De lever bewerkt deze stoffen, zuivert het bloed en helpt bij de vertering. Tevens produceert de lever de meeste eiwitten die in het bloed zitten, inclusief de stollingseiwitten. Bij een leveraandoening kunnen deze functies verstoord zijn.

De dronkenmansgang van Poezzel werd veroorzaakt door een opstapeling van afvalstoffen in het bloed. De symptomen van leverziekte zijn vaak vaag. Andere ziektes kunnen vergelijkbare problemen geven. Katten met een leverprobleem kunnen last hebben van: sloomheid, lusteloosheid, slechte eetlust en afvallen, braken, geelzucht en koorts. Bij Poezzel hadden we het vermoeden dat hij een bacteriële ontsteking van de galwegen had, enkel de koorts ontbrak. Dit wordt cholangitis genoemd en kan worden veroorzaakt door een darmbacterie die in de galblaas is gekomen en daar voor een ontsteking zorgt. Poezzel werd opgenomen en oa. via een intraveneus infuus behandeld met vocht en antibioticum. Daar knapte hij snel van op. Maar de volgende ochtend was hij toch weer verslechterd. Al snel werd de oorzaak gevonden, daar was dan toch de koorts! Toen we dat onder controle hadden was Poezzel gelukkig snel weer de oude, hij wordt nu nog na behandeld met antibioticum en is weer lekker thuis.

November 2015: Konijn Henk

Deze maand hebben we konijn Henk als patiënt van de maand. Henk kwam bij ons op zaterdagochtend in de praktijk met een probleem; zijn snijtanden waren veel te lang. Bij konijnen groeien deze namelijk gedurende het hele leven door. Normaal gesproken worden deze afgesleten door het knagen, maar de stand van Henk zijn tanden is niet goed, waardoor dit niet gebeurt. Hierdoor waren zijn tanden lang maar gelukkig kon Henk nog wel eten. In overleg met de eigenaar hebben we besloten om de snijtanden te verwijderen Een konijn kan namelijk prima zonder snijtanden eten. Soms besluiten we om de tanden te slijpen of knippen. Dit is niet geheel zonder risico, de tanden kunnen dan namelijk splijten. Dit is bij Henk onbegonnen werk, hij zou dan iedere maand moeten terug komen omdat zijn tanden gewoon door groeien.
’s Ochtends kwam Henk voor zijn operatie. Hij zat nog rustig te eten. Toen Henk onder narcose was gebracht werden voorzichtig zijn snijtanden verwijderd. Zowel onder als boven. Tevens werden de kiezen van Henk gecontroleerd. Deze werden in lichte mate bijgewerkt, maar ze waren nog in goede staat. Met Henk gaat het heel goed en hij kan weer fijn eten!

Lange snijtanden van konijn Henk de lange snijtanden van Henk voor de behandeling

 

Oktober 2015: Hond Sam

Op zondagavond 27 september kwam Sam bij ons op de praktijk. Sam is een 4 maand oude dwerg teckel. Hij had dunne diarree, braakte en was rustiger dan de Sam die zijn baasjes kenden. Sam kreeg pasta tegen de diarree en een spuitje tegen de misselijkheid. Als het niet beter ging met Sam moesten ze terug komen. Maandagochtend ging het helaas nog niet veel beter. Sam wilde niks eten en begon ook een beetje te snotteren. Een dag later hebben we in overleg met de baasjes van Sam besloten om Sam op te nemen. Hij was een beetje uitgedroogd omdat hij én diarree had én nog steeds braakte. Bij een pup kan het dan heel hard achteruit gaan. Wij hebben Sam aan het infuus gelegd en we zagen dat hij steeds fitter en fitter werd. Als we hem flink aanmoedigden om brokjes te eten, ging hij eten. Als wij binnen kwamen in de opname, werd hij steeds een stukje blijer. ’s Nachts heeft paraveterinair Natasja hem mee naar huis genomen. Dit ging heel goed en hij had niet gebraakt. De volgende dag ging Sam weer mee naar de praktijk en was hij nog vrolijker. Hij had zelfs alweer wat dikkere ontlasting. Dezelfde dag ging Sam nog naar huis. De dagen erna ging het steeds beter met Sam. Hij werd weer een vrolijke, ondeugende pup!

 Sam met zijn infuus even naar buiten

 

September 2015: Hond Shelby

Een telefoontje tijdens de avonddienst; ‘het hoofd van Shelby wordt steeds dikker’. Dus snel een afspraak gemaakt en na 15 minuten stond Shelby bij ons op de onderzoekstafel, met inderdaad een opgezwollen hoofd. Voornamelijk bij haar lippen was het dik zoals op onderstaande foto is te zien Shelby is een Franse Bulldog dame van 5 jaar oud. Vermoedelijk was ze gestoken door een insect waar ze allergisch op reageerde. We noemen dit een type I allergische reactie, dit ontstaat zeer snel na de steek. Een allergische reactie kan pas optreden nadat er al eerder contact is geweest met het stofje waar de reactie op is gericht. In dit geval dus een eerdere insectensteek.

Een Franse Bulldog heeft een vrij korte snuit, juist daarom was het gevaar voor ademhalingsproblemen door de zwelling groter. Er werd een injectie tegen de allergische reactie toegediend en al snel nam de zwelling af.

Shelby was afgelopen april ook al een grote pechvogel. Ze had veel pijnaanvallen ten gevolge van een nekhernia. Ze werd door ons doorgestuurd naar een kliniek in Oldenzaal en na een succesvolle operatie kon Shelby al snel weer vrolijk enpijnvrij rond rennen.

 Het opgezwollen hoofd van Shelby vóór    en ná behandeling.

 

Augustus 2015: Poes Carrera

Carrera is deze maand onze patiënt van de maand. Carrera is een poes van 10 jaar, ze kwam bij ons met een vreemd kaal plekje aan haar poot. Dit zat aan haar buitenste teen. Na verder onderzoek werd besloten een biopt van deze plek te nemen. De cellen die hiermee verkregen werden, zijn voor cytologisch onderzoek opgestuurd naar het laboratorium in Utrecht. Hieruit bleek dat het een kwaadaardige tumor betrof, een mastocytoom.

Voor een goede onvermijdelijk om haar buitentste teen erbij weg te nemen. Het is namelijk erg belangrijk dat een mastocytoom volledig wordt verwijderd. De operatie verliep goed en daarna was het belangrijk dat ze niet aan haar teen zou likken. Vandaar dat ze een kraagje om kreeg. Dit was wel even wennen maar van belang voor een goede genezing. Na 14 dagen zijn de hechtingen verwijderd en kon Carrera weer fijn zonder kraagje naar huis.

De operatiewond is heel goed genezen en Carrera voelt zich prima.

 Carrera in haar opnamehok na de operatie. Voetje bij verwijderen hechtingen.

 

Juli 2015: Hond Pax

Hieronder ziet u een foto van het achterbeen van Pax, een vrolijke zwarte labrador van 9 jaar. Vorig jaar had hij een bultje aan de binnenzijde van zijn achterpoot. Na onderzoek in het laboratorium bleek dit een vetbultje te zijn. In principe is dit onschuldig.

Maar dit bultje werd in korte tijd een erg grote bult en Pax kreeg er last van met het lopen. Daarom werd besloten deze operatief te verwijderen.
Vanwege de omvang en locatie van de tumor was dit een hele klus. Het is gelukkig allemaal heel goed verlopen en zelfs met zijn kraag om blijft Pax vrolijk rond rennen, de topper!

 Grote tumor aan het achterbeen   

 

Juni 2015: Hond Joy

Deze maand is New Borgs’ Pearl Joy de patiënt van de maand. De eigenaresse van Joy was lekker in het bos aan het wandelen met haar 3 honden. In eens bleef Joy wat meer achter en viel ze in elkaar. Waarna de eigenaresse van Joy met spoed bij ons in de kliniek kwam. Joy had uitvalsverschijnselen en kwijlde enorm. Direct hebben wij een infuus klaargemaakt voor haar. Waar kwam dit vandaan? De eerste ingeving was landbouwgif. Na kort brainsstormen schoot het mevrouw te binnen dat ze de aardappelen hadden gespoten. Joy is gek op aardappelen en mogelijk had ze hier iets van gegeten. We hebben met de vergiftigingingslijn gebeld en deze waren erg duidelijk, deze vergiftiging kon mogelijk tot de dood leiden. Vol goede moed hebben wij de therapie ingesteld en ondertussen kreeg Joy ook meerdere epileptische aanvallen. Na enkele uren ging het steeds beter met Joy. ’s Avonds is Joy fijn naar huis gegaan en de volgende dag hebben we haar bloed gecontroleerd. Hieruit bleek dat de GPT waarde iets te hoog was. Dit is een leverenzym. Over enkele weken gaan we dit nogmaals controleren. Het gaat super goed met Joy.

Mei 2015 : Hond Barry

Deze maand is Barry de patiënt van de maand. Barry is een 4 jarige West Highland White Terrier. Barry had op jonge leeftijd al last van zijn huid. Hij had erg veel jeuk, waardoor hij kale plekken kreeg. Bij een hond die op jonge leeftijd al huidklachten heeft, denken we vaak aan voedselallergie. Zo hebben wij Barry een hypoallergeen voer voorgeschreven. Hypoallergene voeding bevat eiwitten die zo klein zijn gemaakt, dat het lichaam hier niet allergisch op reageert. Dit ging tot een jaar leeftijd redelijk goed, maar toen kreeg Barry toch weer klachten. Er is toen besloten om een klein beetje bloed af te nemen. Dit is opgestuurd naar een gespecialiseerd lab om te onderzoeken of Barry misschien allergisch is voor iets in zijn omgeving. Uit deze test kwam geen allergie naar voren. Barry werd met een speciale shampoo regelmatig gewassen en hiermee kon den zijn baasjes de huid goed houden. Op 3-jarige 3 jarige leeftijd kreeg Barry opnieuw klachten. Bij herhaling van het bloedonderzoek bleek dat hij een allergie tegen de Europese Hazelaar had ontwikkeld. Met nieuwe medicijnen en af en toe ween wasbeurt gaat het weer helemaal goed met Barry, want niets is zo erg als jeuk!

April 2015:   Hond Dido

Deze maand zetten we een orthopedische patiënt in het zonnetje. Dido is een 9 jarige Shar-Pei en onze patiënt van de maand april.

Eind vorig jaar had Dido zich verstapt tijdens haar dolle 5 minuten. Ze was direct mank en het opstaan ging lastig. Tijdens het onderzoek bleek dat haar rechter knie niet meer stabiel was, dit werd veroorzaakt door een beschadigde/gescheurde voorste kruisband. Met rust in combinatie met een ontstekingsremmer/pijnstiller werd niet voldoende verbetering gezien, daarom werd gekozen voor een operatie. In januari werd bij Dido een speciale laterale teugel geplaatst om de knie weer te stabiliseren. Meer informatie over deze aandoening en de operatie vindt u hieronder.
Inmiddels gaat het heel goed met Dido en kan ze weer vrolijk op 4 poten het voorjaar in.

Maart 2015     :  Hond Jetske

Jetske woont in het buitengebied van Winterswijk en had de pech dat ze onder een vuilniswagen kwam toe deze de container kwam legen op het erf. Ze had hierbij 3 verwondingen. Eén daarvan was haar teen, deze was gebroken en tevens was een stuk van de huid kapot gegaan en verdwenen. Omdat het gewricht van de teen open lag, hebben we moeten besluiten de teen te amputeren. Verder had ze aan haar achterpoten 2 wonden welke met speciale verbanden en gazen zijn verbonden. Deze verbanden stimuleren en bevorderen de wondgenezing. Na een intensieve revalidatieperiode waar Jetske heel geduldig was tijdens de vele verbandwissels en wondsrainiages zijn de wonden geheel dicht gegaan en kan zij weer lekker wandelen. 

Februari 2015    : Kat Kitty  

Kitty is een Kitty is een Europese Korthaar. Zij kwam bij ons voor haar jaarlijkse controle en vaccinatie. Tijdens het lichamelijke onderzoek, merkten we op dat Kitty erg gezwollen en rood tandvlees had (gingivitis), dat snel ging bloeden. Het vreemde was, dat ook rondom de schone kiezen het tandvlees heftig geïrriteerd was en ook de wangslijmvliezen deden mee (stomatitis). We noemen dit Feline Chronische Gingivitis Stomatitis (FCGS), een steeds terugkerende ontsteking van de slijmvliezen in de mond van een kat wat gepaard gaat met pijnlijkheid. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening, maar in sommige gevallen is katten-leucose (FeLV) of katten-aids (FIV) een onderliggende oorzaak. Behandeling met medicatie is vaak teleurstellend. Het trekken van alle tanden en kiezen is in de meeste gevallen de beste behandeling. In overleg met de eigenaar van Kitty hebben we besloten dit te doen. De ingreep gebeurdt onder narcose. Dit verliep goed bij Kitty en met behulp van onze professionele gebitsapperatuur hebben we de kiezen en snijtanden eruit gehaald. We hebben besloten om haar hoektanden te laten zitten, aangezien dit de "handjes" van Kitty zijn. Zonder tanden en kiezen kunnen katten zonder problemen brokjes eten.
Een paar dagen later kwam Kitty voor controle tijdens het spreekuur. Het ging hartstikke goed met Kitty. Ze at en dronk goed.

Januari  2015    : hond Ody         

Ody is een vrolijke Duitse Herder dame van ruim 1 jaar. Tijdens een van de wandelingen in november zag ze in al haar enthousiasme een boomstronk over het hoofd.. het gevolg was een zere teen. En op de röntgenfoto bleek waardoor dat kwam: de teen was gebroken!

Met behulp van een stevige uitwendige spalk en haar andere tenen als inwendige spalkjes werd de teen gestabiliseerd voor de heling van het bot.

Gelukkig is Ody een vriendelijke en makkelijke puber dus de verband- en spalkwisselingen verliepen probleemloos. Na ruim 2.5 week is er een controle foto gemaakt waarop te zien is dat de heling voorspoedig verloopt. Na nog een weekje met verband mag ze nu weer met blote voetjes op pad

 Ody met haar spalk   De gebroken teen

                                                                                                                                                                                                      

December 2014: hond Boef  

Boef is een schat van een boxer die het afgelopen jaar flink pech heeft gehad.

Mede dankzij de goede zorgen en inzet van zijn baasjes gaat het op dit moment gelukkig goed met Boef.

Het begon afgelopen mei, Boef had al langer vreemde blaren en korsten op zijn balzakken. Hij werd gecastreerd en de afwijkende huid werd chirurgisch verwijderd. Hier knapte hij goed van op. Helaas was Boef ongeveer een maand later niet zo goed in orde. Bij het onderzoek bleek er een grote dikte in zijn buik te zitten met een diameter van ongeveer 10 cm! Na verder (echografisch) onderzoek werd de diagnose gesteld; een prostaatcyste. Dit is een met vocht gevulde holte in het weefsel van de prostaat. Dit is iets wat we zelden tegen komen, uiteindelijk werd Boef geopereerd door een specialistische chirurg in Wageningen. Ook hiervan herstelde Boef goed en al snel was hij weer de vrolijke stuiterbal zoals we hem kennen.Helaas kwam Boef ongeveer 1 maand geleden weer met een ander probleem op consult; er groeide in korte tijd een bult in zijn nek. Na het onderzoek van de cellen uit deze bult bleek het om een mastocytoom (mastceltumor) te gaan. Dit is een kwaadaardige tumor. Opnieuw ging Boef de operatiekamer in en de bult werd chirurgisch verwijderd. Bij de controle 2 dagen later leek Boef gelukkig al weer helemaal de oude! Boef en zijn baasjes, jullie zijn kanjers

 

November 2014 : hond Laila

Laila is normaal gesproken een vrolijke jonge dame van 1.5 jaar, een kruising Golden Retriever. Begin oktober was ze niet fit, wilde niet goed eten en braakte. Tijdens het onderzoek in de spreekkamer kon er geen duidelijke oorzaak gevonden worden, behalve een gevoelige buik. Een röntgenfoto van haar buik gaf meer duidelijkheid. Een duidelijk afgelijnde witte vlek was zichtbaar in haar darmen. Daar zat iets wat er niet hoorde te zitten! Er werd besloten in te grijpen door middel van een operatie. Al snel werd de oorzaak van de problemen gevonden, 2 stenen zaten vast in de darmen. Via een sneetje in de darm werden de stenen verwijderd. Gelukkig zag de darm er nog netjes roze en levensvatbaar uit, dus er hoefde geen stuk darm verwijderd te worden. Alles werd weer netjes dicht gehecht.

Laila kwam goed uit de operatie en was de volgende dag al weer zo vrolijk als we van haar gewend waren. Blijkbaar is Laila een echte liefhebber van stenen want helaas was dit niet de eerste keer voor haar...

Hieronder op de foto’s ziet u de röntgenfoto en de stenen die zijn verwijderd uit de darm.

 Rontgenfoto        De 2 stenen

September 2014: hond Guus

Begin mei kwam Guus bij ons op de praktijk voor zijn jaarlijkse vaccinatie. Hierbij meldde de eigenaar dat Guus een bult had op zijn borstbeen. De dierenarts merkte op dat ook onder de bult een grote dikte zat. Beide bulten werden door de dierenarts aangeprikt en opgestuurd naar de patholoog. Het bleek één groot mastocytoom te zijn. Een mastocytoom is een kwaadaardige tumor. Omdat de bult te groot was om operatief te verwijderen werd er gestart met chemo tabletten. Deze tabletten zorgen er voor dat de tumor kleiner wordt en gaat ‘krimpen’.

Wekelijks kwam Guus voor controle. Zijn bloedwaarden werden nauw in de gaten gehouden. Naar omstandigheden ging het goed met Guus. Hij was af en toe misselijk en had diarree, maar dit zijn bekende bijwerkingen bij deze chemo tabletten. De bulten werden kleiner!!

Op 12 augustus was het zover. Guus werd geopereerd aan zijn mastocytoom. Een spannende dag!

De operatie verliep goed en de tumor werd opgestuurd naar Utrecht. Het is belangrijk om te weten of de tumor geheel verwijderd is, want anders komt hij weer terug.

De uitslag van de patholoog was goed, geheel verwijderd!! Goed nieuws voor Guus en zijn baasjes.

Het gaat super met Guus. Bedankt voor de lekkere taart.

 

 Augustus 2014 : hond Lesley

Begin juli kwam Lesley bij ons voor controle. Lesley at de laatste paar dagen wat slechter en er zat wat bloed bij z’n brokjes. De eigenaar dacht dat het aan zijn gebit lag.

Een afspraak gemaakt om naar het gebit te kijken onder narcose en wat bleek, Lesley had erg veel last van tandsteen en tandplaque op zijn gebit. Lesley is al 15 jaar en 8 maand. Voordat wij Lesley onder narcose hebben gebracht, hebben wij bij Lesley een bloedonderzoek gedaan. Omdat Lesley al een oude dame is, is het in verband met het narcoserisico verstandig om te weten hoe het met de nier- en leverfunctie staat. Bij Lesley was dit allemaal goed en zo kon Lesley lekker gaan slapen. Onder narcose hebben wij het gebit van Lesley schoongemaakt en vijftien tanden en kiezen getrokken. Lesley kan nu weer lekker eten en genieten samen met haar baasjes!