Gebitsbehandelingen hond

Een hond wordt geboren met een melkgebit. Dit zal tussen de leeftijd van 3.5 tot 6 maanden worden vervangen door het blijvende gebit, waarna de hond een gebit heeft pup flostouwmet 42 elementen. Tijdens dit wisselen kan het zijn dat uw pup een paar dagen minder goed eet of veel op speeltjes wil kluiven. Het kan zijn dat u een tandje vindt, maar meestal merkt u er niet zo veel van.

Blijven er tijdens dit wisselen melkelementen staan, zogenaamde persisterende elementen, dan is het belangrijk deze te verwijderen. Dit gebeurt bij de pup onder algehele narcose, aangezien de wortels van deze persisterende elementen tot diep in de kaak doorlopen.

Dubbele hoektand

Hier ziet u een plaatje van een persisterend hoektandje en een foto van het hoektandje na verwijdering.

Bij het ouder worden van de hond zien we vaak tandplaque en vervolgens tandsteen ontstaan. Door middel van tandenpoetsen kunt u thuis het tandplaque nog verwijderen, maar bij het tandsteen lukt dat niet. Om het gebit dan goed schoon te kunnen maken dient de hond onder narcose te worden gebracht.

Hoe ziet een professionele gebitsbehandeling eruit?

De hond wordt voor de narcose goed nagekeken door een van onze dierenartsen. Indien gewenst zal met u worden overlegd een klein bloedonderzoek uit te voeren. Iets wat we binnen onze kliniek kunnen doen en wat ons binnen 10 minuten meer duidelijkheid geeft over onder andere de nier- en leverfunctie.
Vervolgens krijgt uw hond een voor hem/haar passende premedicatie (sufmaker). Deze zal afgestemd zijn op de leeftijd en gezondheid van uw huisdier. Als uw hond wat rustiger is geworden van deze injectie wordt hij/zij opgenomen en wordt er eventueel een infuus aangelegd en vervolgens wordt hij/zij dieper onder narcose gebracht.
Om het gebit goed te kunnen beoordelen en schoonmaken moet uw hond goed slapen en geen pijn meer voelen. Vooral de achterste kiezen zijn bij een hond die wakker is niet goed te inspecteren.


Het tandsteen wordt verwijderd met een speciale tang en vervolgens worden de elementen schoongemaakt met een ultrasoon trilapparaat. De elementen die los zitten worden getrokken, tandvlees wordt desgewenst gehecht en uw hond krijgt adequate pijnstilling tijdens en na de behandeling. Aan het einde van de behandeling worden de kiezen en tanden gepolijst. Dit alles kunnen we goed uitvoeren met behulp van onze uitgebreide tandheelkundige unit met onder andere high- en lowspeedboren, spoeler, afzuiger en polijstkop. Door het volgen van extra nascholingen door zowel paraveterinairen als dierenartsen kan hier optimaal mee gewerkt worden.

Gezien het feit dat de uitgebreidheid van de behandeling van de hond vooraf niet goed is in te schatten is het voor ons uiterst lastig een prijsopgave te doen van de behandeling. Enkel een gebitsreiniging is goedkoper dan een gebitsreiniging waarbij meerdere elementen worden getrokken en het tandvlees wordt gehecht. Daarnaast leveren wij liever geen half werk. Tanden laten zitten die er vervolgens een half jaar later alsnog uitgehaald moeten is voor het welzijn van de hond niet gewenst.

Kijk ook naar onze uitzending bij TV Slingeland